Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man selv gøre noget for at fjerne neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har en gul negl på den ene fod, den er også noget ujævn. Den ligner nogle af de mindre slemme tilfælde på billederne.

Kan man selv gøre noget for at fjerne neglesvamp?

Mvh. Birgitte.

Svar:

Kære Birgitte.

Du fortæller, at du har en ujævn, gul tånegl og spørger, om man selv kan gøre noget for at fjerne neglesvamp?

Jeg vil primært råde dig til, at du får diagnosticeret, om du har neglesvamp. Det er nemlig ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog tage op til 6 uger inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Det er vigtigt, at du får lavet undersøgelsen for neglesvamp, da der kan være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. medfødte negledefekter, psoriasis og andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Som jeg tidligere har skrevet i flere af mine svar, er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere svamp i tånegle, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Det er beklageligvis ikke alle patienter, der bliver raske efter ovenstående behandlinger, som alle er receptpligtige. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Almindeligvis er der således ikke muligt at kurere neglesvamp uden anvendelse af ovennævnte medikamenter. Som supplerende behandling kan det anbefales, at man regelmæssigt fjerner det syge neglevæv. Dette kan dog i sig selv formentlig ikke kurere neglesvampen, men muligvis holde infektionen nede. Måske kan du have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller i alt fald den del af neglen, der ser syg ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Jeg vil foreslå, at du bliver undersøgt af din egen læge eller en hudlæge og får foretaget en svampeundersøgelse. Hvis denne viser, du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og efterfølgende tage stilling til, hvilken behandling du måtte ønske.

Sidst opdateret: 12.06.2003
Annonce