Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor skal behandlingen for neglesvamp være så dyr?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg kan ikke forstå, at når der nu er lavet en så stor kampagne omkring neglesvamp, hvorfor skal behandlingen så være så dyr? Om du har medicinsk tilskud eller ej, koster behandlingen stadig meget mere end hvad de fleste er villige til at bruge for at få en enkelt negl kurreret.

Svar:

Kære spørger.

Jeg giver dig ret i, at de medicinske behandlinger for neglesvamp desværre er relativt dyre. Indikationen for behandling af neglesvamp er relativ, forstået på den måde at, hver enkelt patient skal opveje fordele og ulemper, inden en behandling påbegyndes, og herefter beslutte, om behandlingen ønskes gennemført.

Den væsentligste fordel ved de medicinske behandlinger for neglesvamp er naturligvis, at man kan blive kureret for neglesvamp og herved opnå en normalisering af de ofte abnorme negle. Flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men heller ikke efter denne kombinationsbehandling kan man forvente at alle patienter bliver helbredte. Dette er en vigtig information at have med i sine overvejelser, når man skal beslutte, om man ønsker behandling eller ej.

Ulemperne ved de medicinske behandlinger for neglesvamp er bl.a. at de er relativt dyre, og at ingen af præparaterne er fri for potentielle bivirkninger. Som jeg tidligere har skrevet i mine svar, koster behandling med terbinafin og itraconazol ca. 1200 kr. i de anbefalede doser og behandlingsperioder, dog bliver prisen billigere, hvis man får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster for 5 ml. ca. 400 kr., men igen billigere, hvis man får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående. Jeg har i flere af mine tidligere besvarelser beskrevet potentielle bivirkninger til de tilgængelige medicinske behandlinger, og jeg henviser til disse, hvis du måtte ønske yderligere oplysninger.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, såfremt der er tale om en svampeinfektion, og idet forskellige svampeinfektioner har varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Diagnosen neglesvamp stilles ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos den praktiserende læge eller hos en hudlæge.

Hvis svampeundersøgelsen bekræfter diagnosen neglesvamp, vil jeg foreslå, at patienten sammen med sin læge gennemdrøfter ovennævnte problemstillinger og på den baggrund tager stilling til, om behandlingen ønskes.

Sidst opdateret: 12.06.2003
Annonce