Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er der andre muligheder til behandling af neglesvamp end Sporanox?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har haft neglesvamp i min højre storetå-negl i mange år. Jeg har ikke svamp i andre af mine negle.

Jeg har af flere gange været hos praktiserende læge og fået ordineret Sporanox (tror jeg nok det hedder). Dette har på intet tidspunkt hjulpet.

Jeg er flink til at gå i bare tæer om sommeren og uden strømper derhjemme, men det er sikkert ikke nok.

Som jeg har beskrevet ovenfor, har jeg af flere gange fået behandling med Sporanox, som jf. min egen læge, er det bedste middel til at kurere neglesvamp. Efter at jeg uden held et par gange har spurgt min læge til alternative behandlinger, så vil jeg gerne høre jer, om I mener, at der er alternative midler/metoder til at komme af med svampen?

Håber på et konstruktivt svar.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger om andre muligheder til behandling af neglesvamp end itraconazol (indholdsstoffet i Sporanox), da du flere gange er behandlet med itraconazol og stadig har neglesvamp.

Det er sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere neglesvamp, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Inden du går i gang med en eventuel fornyet behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en undersøgelse for neglesvamp, idet man ikke med det blotte øje kan stille diagnosen neglesvamp. Det er derfor vigtigt, at du får konstateret, om du har tilbagefald af din neglesvamp, inden du eventuelt går i gang med en fornyet behandling. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du har neglesvamp, vil jeg umiddelbart foreslå dig, at du behandles med både tabletbehandling (fx terbinafin) og den medicinske neglelak, men at du sammen med din læge gennemdrøfter ovennævnte behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste. Desuden vil jeg gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din behandling planlægges.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både terbinafin, itraconazol, fluconazol og amorolfin.

Sidst opdateret: 19.06.2003
Annonce