Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Findes der et lokalmiddel indeholdende carbamid til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har en tyk gul storetånegl, som er løs i højre side. Den lugter rådent. Jeg har været til hudlæge 4 gange, og desværre har man ikke kunne påvise svamp på trods af, at hudlægen mener dette pga. af neglens udseende. Mit spørgsmål er flg: for et par år siden mente min læge, at der var svamp i den samme negl. Der fik jeg et mærke, som jeg mener hed noget med Mycrospor, hvor man med noget cambamid opløste neglen og fjernede den selv inden for et par uger. Samtidig med man behandlede det med en svampekur. Jeg har talt med min læge om dette produkt, men han siger det er udgået. Findes der ikke noget som ligner, hvor man fjerner neglen.

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om et lokalmiddel indeholdende carbamid, som kan anvendes til at fjerne en forandret, tyk storetånegl.

En mulighed er 40% carbamid i vaselin, som skal fremstilles specielt på apoteket. Da carbamid i en høj koncentration kan virke lokalirriterende på huden, er det vigtigt at den omgivende hud beskyttes, fx med plaster. Herefter påsmøres vaselinen den angrebne negl, som forbindes og lades urørt 3 – 5 – 7 dage, alt afhængig hvor tyk neglen er – du må prøve dig frem . Når forbindingen fjernes, afvaskes vaselinen og opløste neglerester afskrabes. Behandlingen kan eventuelt gentages. Som du selv skriver, kan man supplere med påsmøring af lokale svampemidler, idet carbamid ikke har nogen effekt på selve svampeinfektionen.

Denne behandling er ikke særlig udbredt, bl.a. fordi den kan være noget besværlig at have med at gøre. Hovedsageligt anvendes behandlingen, hvis der kun er en eller få negle angrebne, hvis en patient ikke tåler tabletbehandling eller hvis svampeinfektionen er forårsaget af skimmelsvampe.

Hvis du fortsat er interesseret i behandlingen med carbamid, vil jeg foreslå, at du bliver set af en hudlæge med henblik på at få en vurdering af, om din negl er egnet til behandlingen, hvorefter I sammen kan planlægge behandlingsforløbet.

Sidst opdateret: 02.07.2003
Annonce