Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skyldes mine negleforandringer neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Jeg har på siderne af storetåsneglene nogle hvid/gulige mærker. Og hvis jeg kradser i det kan jeg krase noget af, som om det smuldrer. Nogle af mine andre negle på fødderne er også underlige. De er ligsom helt bløde ude i kanten og kan meget nemt bøje. Kan det være neglesvamp?

Svar:

Kære Spørger

Du fortæller, at der på dine negle er opstået nogle hvid-gule områder og at flere negle er blevet bløde og bøjelige. Du spørger, om det kan være neglesvamp?

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan psoriasis påvirke neglene, ligesom andre hudsygdomme, slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre om du har neglesvamp, men især de hvid-gule områder kan give mistanken. Jeg vil derfor tilråde dig, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få diagnosticeret, om du har neglesvamp. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog tage op til 6 uger inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Sidst opdateret: 02.07.2003
Annonce