Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan en enkelt tyk negl være betinget af neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

På tåen ved siden af storetåen er neglen blevet fortykket. Den er hverken gul eller porøs, bare tyk. Den generer ikke og gør ikke ondt eller irriterer. Den ligner ikke nogle af dem I har vist på billederne. Tror I det alligevel kan være neglesvamp? Jeg ville helst lade det være, da jeg har hørt, at behandlingen er meget dyr, men vil på den anden side ikke risikere at smitte mine børn. Hvad tror I?

På forhånd tak!

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at du har en enkelt tyk negl og spørger, om det kan være neglesvamp?

Som jeg har skrevet i flere svar, er det ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan psoriasis påvirke neglene, ligesom andre hudsygdomme, slag, tryk og traumer også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre om du har neglesvamp, men vil tilråde dig, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog tage op til 6 uger inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og efterfølgende tage stilling til, hvilken behandling du måtte ønske.

Sidst opdateret: 02.07.2003
Annonce