Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke muligheder er der for behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor

Da jeg for ca. 2 år siden fik konstateret neglesvamp startede jeg med at skulle smøre med lak. Efter et stykke tid faldt neglen af og jeg fortsatte med at smøre den nye negl og området omkring denne med en creme. Da dette ikke hjalp fik jeg min første pillekur. I 3 mdr spiste jeg pillerne. Da pillerne slap op var der stadig lidt tilbage i det øverste af neglen, men jeg fik at vide af min læge, at det betød ikke noget, da jeg jo havde spist hele kuren. Efter et stykke tid var det igen i hele min negl. Jeg startede på en ny kur, som denne gang strakte sig over 4 mdr. Denne gang hjalp pillerne bare ikke, jeg havde fortsat svamp i min negl. Min læge foreslog en ny lamisil kur da det var det eneste der effektivt hjalp. Jeg sagde denne gang fra. Jeg kunne ikke se hvorfor en ny omgang piller ville hjælpe, når de ikke havde gjort det de foregående 4 mdr. Jeg har i hele denne periode brugt ca 3000 kr og har stadigvæk svamp i tå neglen. Jeg er efterhånden temmelig fortvivlet over denne situation. Hvad kan jeg dog gøre ? Til orientering er min negl nu igen ved at løsne sig.

Med venlig hilsen

T.

Svar:

Kære spørger.

Jeg forstår på din henvendelse, at du gennem to år har haft tåneglesvamp trods to behandlingsperioder med terbinafin tabletter (indholdsstoffet i lamisil) og en indledningsvis behandling med medicinsk creme og neglelak. Du spørger om andre muligheder for behandling, da du stadig har neglesvamp.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin (som du har prøvet), itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte – hvilket altså også er din erfaring. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Inden du går i gang med en eventuel fornyet behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en ny undersøgelse for neglesvamp, idet man ikke med det blotte øje kan stille diagnosen neglesvamp. Det er derfor vigtigt, at du får konstateret, om du har tilbagefald af din neglesvamp, inden du eventuelt går i gang med en ny behandling. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du stadig har neglesvamp, vil jeg umiddelbart foreslå dig, at du behandles med både tabletbehandling (fx itraconazol, som du ikke har prøvet tidligere) og den medicinske neglelak, men at du sammen med din læge gennemdrøfter ovennævnte behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste. Desuden vil jeg gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din behandling planlægges.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både terbinafin, itraconazol, fluconazol og amorolfin.

Sidst opdateret: 22.07.2003
Annonce