Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan jeg blive kureret for neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor

Jeg blev for ca. 8 år siden opereret for nedgroet negle i begge storetæer, og man kan roligt sige, at lægen gjorde et dårligt stykke arbejde. Siden den gang har begge negle ikke groet og uden jeg egentlig lagde mærke til det, gik der svamp i den ene negl. Hvornår det begyndte at komme ved jeg ikke. Jeg fik for ca 1 år siden konstateret neglesvamp ved den der test, hvor man sender noget negl ind, men blev opfordret til at lade det stå til p.g.a. den dyre behandling, der ikke altid virker. Den anden dag faldt den pågældende negl så af. Mit spørgsmål er så nu: Hvor stor er sandsynligheden for, at der kan gro en ny negl op? Hvis der gror en ny negl op, vil den så også være smittet med neglesvamp? Og i så fald hvad kan jeg så gøre? Kan jeg se om der stadig er svamp? Kan jeg behandle med andet end tabletter inden neglen gror op? Hvad skal jeg gøre?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

Astrid

Svar:

Kære Astrid.

Du beskriver, at neglene på dine storetæer er holdt op med at vokse efter en tidligere operation for nedgroet negl, og at du efterfølgende har fået konstateret neglesvamp. Du spørger om råd og vejledning til at blive kureret for neglesvamp.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter behandling med selv de mest effektive lægemidler, og desværre er chancen for at blive helbredt betydeligt dårligere, hvis neglen af den ene eller anden årsag er beskadiget eller vokser langsomt (< 2 mm pr måned). Hos dig kan det derfor blive ganske vanskeligt at slippe af med svampeinfektionen.

Jeg vurderer, at din fremtidige behandling en specialistopgave, og jeg vil derfor tilråde dig, at du taler med din egen læge og bliver henvist til en hudlæge. Hudlægen vil givetvis sikre sig, at der fortsat er en svampeinfektion, inden en eventuel behandling påbegyndes. En behandlingsmulighed kunne eventuelt være en kombination af svampedræbende medikamenter med både tabletter og creme.

Held og lykke.

Sidst opdateret: 05.08.2003
Annonce