Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan diagnosticeres neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor,

Mine negle er tykke og brunligt misfarvede.

Hvad skal jeg gøre? Skal jeg gå til egen læge og få konstateret om det er neglesvamp?.

Hvad kan man få til behandling heraf?

Hvad koster det ca.?

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at du har fortykkede, brune negle og spørger, hvordan neglesvamp diagnosticeres og behandles, samt hvad prisen er for medicinsk behandling af neglesvamp.

Hvordan neglesvamp diagnosticeres:

Det er nemlig ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog tage op til 6 uger inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Det er vigtigt, at du får lavet undersøgelsen for neglesvamp, da der kan være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. medfødte negledefekter, psoriasis og andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Behandling af neglesvamp:

Som jeg tidligere har skrevet i flere af mine svar, er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere neglesvamp, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Det er beklageligvis ikke alle patienter, der bliver raske efter ovenstående behandlinger, som alle er receptpligtige. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Prisen for medicinsk behandling af neglesvamp:

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2300 kr., mens behandling med itraconazol koster ca. 1300 kr. i de anbefalede doser og behandlingsperioder. Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1200 kr. og ca. 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster for 5 ml. ca. 400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående. Jeg har i flere af mine tidligere besvarelser beskrevet potentielle bivirkninger til de tilgængelige medicinske behandlinger, og jeg henviser til disse, hvis du måtte ønske yderligere oplysninger.

Jeg vil foreslå, at du bliver undersøgt af din egen læge eller en hudlæge og får foretaget en svampeundersøgelse. Hvis denne viser, du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og efterfølgende tage stilling til, hvilken behandling du måtte ønske.

Sidst opdateret: 18.08.2003
Annonce