Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har neglesvamp, men det mener min læge ikke.

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er sikker på, at jeg har neglesvamp, men min læge har kigget på det og sendt prøver til undersøgelse og de viste ikke svamp. Lægen mener derfor ikke, det er svamp, men bare hård hud.

Alle andre end ham mener, det er svamp, hvad gør man?

Hilsen

Spørgeren

Svar:

Kære spørger.

Man kan ikke med det blotte øje konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der kan være andre årsager end neglesvamp til, at en eller flere negle ændrer udseende: Bl.a. psoriasis og andre hudsygdomme, ligesom slag, tryk, traumer og nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene.

Som jeg skriver i mange af mine besvarelser, så stilles diagnosen neglesvamp ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Det er formentlig en sådan undersøgelse, du har fået foretaget. Denne undersøgelse afklarer, om man har neglesvamp. Dog skal man være opmærksom på, at undersøgelsen enkelte gange kan vise et falsk negativt resultat, dvs. at neglesvamp ikke påvises, selvom der rent faktisk er en svampeinfektion. Det kan fx ske, hvis der ikke er udtaget tilstrækkeligt med prøvemateriale eller hvis materialet ikke er repræsentativt for området, hvor svampeinfektionen er lokaliseret.

Jeg vil derfor foreslå, at du henvender dig til din læge igen med henblik på at blive undersøgt ved en svampeundersøgelse en ekstra gang. Så skulle du med sikkerhed få afklaret, om du har neglesvamp.

Sidst opdateret: 02.09.2003
Annonce