Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan Tea Tree Oil anvendes til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har svamp på venstre storetånegl, som er stærkt fortykket og misfarvet, og nedgroet. Jeg har læst et sted at Tea Tree Oil kan fjerne svampen, er det sandsynligt?

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, om tea tree oil kan anvendes til at kurere neglesvamp.

Først og fremmest er det vigtigt, at du via din egen læge eller via en hudlæge får konstateret, om forandringerne på din storetånegl skyldes neglesvamp. En undersøgelse for neglesvamp indebærer, at du får taget et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2-3 uger.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, mens lokale svampedræbende midler som den eneste behandling oftest ikke er tilstrækkeligt effektive, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Tea tree oil nævnes da heller ikke som en behandlingsmulighed i nyligt offentliggjorte internationale retningslinjer for hvordan neglesvamp behandles bedst muligt. Derudover er det kendt, at tea tree oil er et kraftigt allergen, som kan medføre eksem.

På denne baggrund kan jeg derfor ikke anbefale, at neglesvamp behandles med tea tree oil.

Sidst opdateret: 02.09.2003
Annonce