Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan der være en sammenhæng mellem min sukkersyge og neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor,

Kan neglesvamp (jeg er angrebet i næsten samtlige negle på hænderne i mere eller mindre grad) skyldes mit forhøjede blodsukker.

Jeg er i behandling for min sukkersyge, men værdierne svinger mellem 12-13 mmol.

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at du har sukkersyge samt at dine fingernegle er angrebet af svamp. Du spørger, om der kan være en sammenhæng mellem din neglesvamp og din sukkersyge.

Ja, der kan være en sammenhæng mellem sukkersyge og neglesvamp, idet sukkersygepatienter har en øget forekomst af svampeinfektioner. Det gælder både infektioner med gærsvampe og skimmelsvampe. Du skal dog være opmærksom på, at også psoriasis kan vise sig ved negleforandringer.

Det er derfor vigtigt at få afklaret om dine negleforandringer skyldes psoriasis eller en svampeinfektion - eller eventuelt begge dele.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, da de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion. Desuden har de forskellige svampeinfektioner varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Diagnosen neglesvamp stilles ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos den praktiserende læge eller hos en hudlæge.

Jeg vil foreslå dig, at du kontakter din læge med henblik på at fået stillet en korrekt diagnose af dine negleforandringer. Herefter kan I planlægge den behandling der vil være den bedste for dig.

Sidst opdateret: 15.09.2003
Annonce