Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan Lamisil anvendes i behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor,

Jeg har et par spørgsmål vedr. min neglesvamp i min storetå:

Jeg har været til hudlæge og har fået konstateret neglesvamp,og har dermed fået en recept på noget medicin ved navn Lamisil som jeg ska tage i 3 mdr. Jeg har læst nogle af de spørgsmål og svar du har givet tilbage til folk, og synes ikke at du nævner Lamisil når du anbefaler behandlingsmetoder? Grunden til at jeg spørger, er at lægen sagde, at det vil koste mig 3ooo kr for den behandling, så jeg ville høre dig, om du kendte lamisil og hvad din mening er om den? Kan jeg regne med at få noget dækket af sygeforsikringen?

Hvis man nu er så uheldig, at man både har negle og fodsvamp på samme tid, kan lamisil så klare begge dele på en behandling?

Jeg håber at du ka give mig svar på mine spørgsmål.

på forhånd tak.

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker oplysninger om behandling, pris og eventuelt tilskud til lamisil, ligesom du gerne vil vide om behandlingen virker på både negle- og fodsvamp.

I mine tidligere svar nævner jeg bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol som effektive medicinske behandlinger til neglesvamp. Terbinafin er navnet på indholdsstoffet i lamisil, hvorfor de oplysninger, jeg har givet for terbinafin også gælder for lamisil.

Efter de nævnte tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men heller ikke efter denne kombinationsbehandling kan man forvente, at alle patienter bliver helbredte, hvilket er en vigtig information at have med i sine overvejelser, når man skal beslutte, om man ønsker behandling eller ej.

Neglesvamp er ofte forudgået af fodsvamp. Tabletbehandling med terbinafin helbreder med største sandsynlighed din fodsvamp. Du skal dog være opmærksom på, at der ofte sker tilbagefald af infektionen, selvom man umiddelbart bliver helbredt ved tabletbehandlingen.

Her kan gives følgende råd:

• Anvend badetøfler, når du opholder dig i fugtige omgivelser som svømmehaller, bade- og omklædningsrum, idet der her er en særlig risiko for at blive smittet med svampesporer

• Sørg for at tørre huden på fødderne og mellem tæerne omhyggeligt efter badning

• Undgå tætsiddende, lukket fodtøj, som medfører et varmt og fugtigt miljø, der disponerer til udvikling af fodsvamp

• Anvend bomuldsstrømper, som kan vaskes ved minimum 60 grader.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2300 kr. Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling ca. 1200 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster for 5 ml. ca. 400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Hvis du er medlem af sygeforsikringen ”danmark” kan du i øvrigt få yderligere tilskud til behandlingerne, der er receptpligtige.

Sidst opdateret: 15.09.2003
Annonce