Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan atamon anvendes til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg er interesseret i at vide om atamon hjælper mod neglesvamp?

Kan man få neglesvamp på fingreneglene?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide 1) om atamon kan anvendes til behandling af neglesvamp og 2) om man kan få neglesvamp i fingernegle.

Atamon:

Atamon indeholder konserveringsmidlet natriumbenzoat, som hæmmer væksten af gær- og skimmelsvampe, hvilket benyttes til at forlænge madvarers holdbarhed. Desværre virker atamon ikke på de svampe, der langt hyppigst forårsager neglesvamp (dermatofyter, som er årsag til neglesvamp i mere end 90% af tilfældene). Desuden er lokalt anvendte svampedræbende midler som den eneste behandling til neglesvamp oftest ikke tilstrækkeligt effektive, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Atamon er i øvrigt et allergen, som kan medføre eksem.

På denne baggrund kan jeg derfor ikke anbefale, at neglesvamp behandles med Atamon.

Svamp i fingernegle?

Ja, man kan godt få neglesvamp i fingernegle. Neglesvamp forekommer dog ca. ti gange så hyppigt i tånegle som i fingernegle, hvor både gærsvampe og skimmelsvampe kan være årsagen. For at få afklaret om du har neglesvamp, skal du have lavet en svampeundersøgelse. En sådan undersøgelse udføres ved, at lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger efter ca. 2 uger.

Sidst opdateret: 30.09.2003
Annonce