Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan min kone behandles for neglesvamp, når hun har dårlig lever?

Spørgsmål:

Hej NetDoktor,

Min kone har i mange år haft fodsvamp. Hun har ikke fået det behandlet, fordi hun har dårlig lever. Er der noget andet medicin, hun kan tage end den normale? (Så vidt jeg kan huske, står der på den normale medicin, at man ikke må tage den, når man har dårlig lever).

Neglesvampen er på hele den ene storetå. Jeg har ikke problemer & har heller ikke lyst til, at få det fra hende.

MVH en spørger.

Svar:

Kære spørger.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Desværre kan alle tre præparater påvirke leveren, hvorfor de ikke uden videre kan gives til din kone.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at der skal stilles en korrekt diagnose, inden en eventuel behandling for neglesvamp indledes. Dette er vigtigt, fordi negleforandringer kan skyldes andet end en svampeinfektion, og man derved risikerer at pådrage sig unødige bivirkninger. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, som foretages hos din egen læge eller hos en hudlæge. Ved undersøgelsen tages et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis det viser sig, at din kone ikke kan behandles med tabletbehandlingerne, kan eventuelt forsøges med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende lægemiddel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle, men den kan formentlig hindre, at infektionen breder sig yderligere. Alternativt kan forsøges at behandle, som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb).

Endelig vil jeg gøre opmærksom på, at neglesvamp ikke anses for at være smitsom, idet infektionen oftest er lokaliseret under neglen. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene, hvor der senere udvikles neglesvamp. Derimod anses smitten ikke for at gå den anden vej, fra neglesvamp til fodsvamp. På samme måde overføres smitte fra neglesvamp sædvanligvis ikke til andre hudområder eller til andre personer. Risikoen for at du skulle blive smittet med svamp, afhænger derfor af, om din kone kun har neglesvamp eller om hun også har fodsvamp.

Jeg vil anbefale, at din kone kontakter sin læge med henblik på at gennemdrøfte ovennævnte problemstillinger nærmere.

Sidst opdateret: 30.09.2003
Annonce