Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan piller for neglesvamp knuses?

Spørgsmål:

Hej Doktor.

Jeg har haft neglesvamp i ca. 6 måneder, på alle de små tæer, og på min venstre tommelfinger.

Jeg var til lægen lidt efter at det startede og fik konstateret, at det var neglesvamp. Han fortalte, at der var medicin,men det koster ca. 1000 kr. og er store tykke slugepiller. Mit problem er: jeg kan simpelthen ikke sluge piller. Kan man knuse dem? Opløse dem i vand?

Jeg fik fodsvamp for ca. 2 måneder siden og købte lamisil fodcreme, som har hjulpet meget. Kan man godt bruge det til hjælp på neglene, så jeg ikke behøver, at betale 1000 kr for nogle piller, som jeg sikkert ikke kan sluge.

På forhånd tak.

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide 1) om piller for neglesvamp kan knuses og 2) om svampedræbende cremer kan anvendes til behandling af neglesvamp.

Kan piller for neglesvamp knuses?

Som jeg skriver i flere af mine svar, er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling for at kurere neglesvamp, og flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Tabletterne med terbinafin kan knuses, hvorimod kapslerne indeholdende itraconazol og fluconazol begge skal sluges hele.

Kan svampedræbende cremer anvendes til behandling af neglesvamp?

Svampedræbende cremer er ikke tilstrækkeligt effektive til behandling af neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Derimod er cremerne velegnede til behandling af fodsvamp. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse af neglesvamp ved at kombinere ovennævnte tabletbehandlinger med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle.

Sidst opdateret: 30.09.2003
Annonce