Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har haft neglesvamp i 2 år- kan jeg nogensinde kureres?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har i efterhånden 2 år haft svamp i begge tommelfingernegle. Min læge ordinerede i første omgang en behandling med "neglelak" i et halvt år, men uden resultat. Herefter fik jeg en henvisning til en hudlæge, der efter flere prøver har konstateret, at jeg har en såkaldt gærsvamp. Jeg prøvede herefter Sporanox i 4 x 1 uge, men igen uden resultat. Hudlægen har nu ordineret Lamisil "som en sidste udvej". Virker det ikke, kan man ifølge hudlægen ikke gøre noget ved det!

Jeg har efterhånden store problemer med smerter i neglene, men også psykisk, da neglene er så grimme, at jeg må gå rundt og skjule tommelfingrene! Jeg tvivler meget på, at Lamisil vil virke, da Sporanox - ifølge hudlægen - skulle være det mest effektive middel, og mit spørgsmål er så: Skal man bare affinde sig med, at have svamp i neglene resten af livet eller er det andre muligheder - evt. operative indgreb??

Jeg har udover det en smule psoriasis/ eksem i hovedbunden, men fejler ellers ikke noget.

Med venlig hilsen

En Spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du har fået konstateret neglesvamp med gærsvampe i dine tommelfingernegle og ønsker derfor oplysninger om behandlingsmuligheder.

Neglesvamp forekommer hyppigere i tånegle end i fingernegle (ca. ti gange så hyppigt). Ved neglesvamp kan der både være tale om infektion med skimmelsvampe og gærsvampe, som forekommer særlig hyppigt i fingernegle. Neglesvamp med gærsvampe forekommer ofte i negle, der i forvejen er svækkede. Det kan fx være på grund af psoriasis eller andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man som sagt lettere ved at få neglesvamp, men det betyder så desværre, at man fortsat vil have den tilgrundliggende neglelidelse, selvom en eventuel komplicerende svampeinfektion bliver kureret. Da du skriver, at du har psoriasis eller eksem i hårbunden, overvejer jeg, om dette kan være tilfældet hos dig?

Ved fingerneglesvamp med gærsvampe ses ofte, at den omgivende hud er rød og hævet. Hvis det er tilfældet hos dig, vil jeg tilråde, at du, så vidt det er muligt, undgår, at neglene og huden omkring neglene er fugtig i længere perioder ad gangen, da det formentlig kan disponere til at vedligeholde svampeinfektionen.

Du skriver, at du har forsøgt behandling med både medicinsk neglelak og tabletbehandlinger med først itraconazol (indholdsstoffet i sporanox) og nu terbinafin (indholdsstoffet i lamisil). Udover disse behandlinger er lægemidlet fluconazol effektivt ved infektioner med gærsvampe, hvorfor dette kunne være en alternativ tabletbehandling. Derudover kunne jeg foreslå, at tabletbehandlingen kombineres med dels nedfiling og fjernelse af det syge neglevæv (eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut) og dels med en svampedræbende creme, som smøres op under neglevoldene og ind under neglen. De foreslåede behandlinger skal dog kun opstartes, såfremt gærsvampeinfektionen fortsat er til stede ved en svampeundersøgelse.

Jeg vil foreslå, at du gennemdrøfter ovennævnte forslag med din hudlæge, som kan tage stilling til, om behandlingsforslagene er velegnede til lige netop dig.

Sidst opdateret: 23.10.2003
Annonce