Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan klorin anvendes til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har i de sidste 5 år haft neglesvamp i højre storetås negl. Og jeg tror, at det har bredt sig til neglen ved siden af. Det startede med fodsvamp, som jeg har haft i flere omgange.

Jeg har været igenem behandling med Lamisil creme, men det har ikke hjulpet. Da jeg har hørt at behandling med piller er dyrt, har bivirkninger og ikke har garanti for helbredelse, er jeg begyndt sat sætte foden i klorinvand i en til to gange om ugen. Jeg laver en opløsning med ca. 5% klorin og sætter foden i blød i en halv time. Jeg kan ikke endnu konstatere en forbedring på neglen, men fodsvampen forsvandt umiddelbart efter de to første gange. Jeg vil spørge om det er farligt at bruge klorinvand til formålet.

Med venlig hilsen F.

Svar:

Kære F.

Du spørger, om klorin kan anvendes til behandling af neglesvamp.

Klorin er et klorholdigt, stærkt basisk rengørings- og blegemiddel, som virker særdeles irriterende på hud og slimhinder, hvilket kan medføre udvikling af eksem. Jeg vil derfor kraftigt fraråde dig, at du anvender klorin-fodbad til behandling af din fod- og neglesvamp. Desuden anser jeg det for usandsynligt, at klorin vil kunne kurere din neglesvamp, bl.a. fordi svampesporerne ved neglesvamp sædvanligvis sidder på neglens underside, hvor klorin ikke trænger ned.

Jeg vil foreslå dig, at du kontakter din egen læge med henblik på at gennemdrøfte behandlingsmuligheder.

Sidst opdateret: 28.10.2003




Annonce