Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan et hvidt område på din tommelfingernegl være betinget af en svampeinfektion?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har i et stykke tid haft et hvidt område på min tommelfingernegl. Det er ikke fortykket eller på nogen anden måde uregelmæssigt i overfladen. Det ser ud som om, det hvide (toppen af neglen) har bredt sig nedad. De sidste par dage er fingeren blevet øm og neglen har løsnet sig. Det hvide område fylder efterhånden det halve af neglen. Jeg har ikke haft fodsvamp eller andre svampeinfektioner. Min datter, som er blebarn, har haft svamp i bleområdet - kan det have smittet mig?

Mvh.

Inge

Svar:

Kære Inge,

Du vil gerne vide, om et hvidt område på din tommelfingernegl kan være betinget af en svampeinfektion?

Ja, neglesvamp kan forekomme i fingernegle, og dine symptomer med et hvidt misfarvet område kan muligvis være betinget af neglesvamp. Svamp i tånegle er dog ca. ti gange så hyppigt forekommende som svamp i fingernegle. Neglesvamp kan både skyldes infektion med skimmelsvampe og gærsvampe. Ved neglesvamp i fingernegle er der ofte tale om en infektion med gærsvampe, særligt hvis den omgivende hud er rød og hævet.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger; nogle gange tager det dog længere tid inden der er endeligt svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Du skriver, at din datter har haft svamp i bleregionen. En sådan infektion er stort set altid betinget af gærsvampe. Gærsvampe forekommer hos os alle som en normal del af vores mikroflora på hud og slimhinder. Jeg vurderer derfor, at det er af mindre betydning, om du har været udsat for gærsvampe via din datter.

Jeg vil anbefale, at du kontakter din læge med henblik på at få foretaget en svampeundersøgelse.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

læge.

Sidst opdateret: 20.01.2004
Annonce