Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad kan mine negleforandringer skyldes, hvis ikke det er neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

For ca. et par år siden begyndte højre storetånegl at blive mærkelig- fortykket med hvide pletter og flosset i kanten.

Nå - jeg forsøgte mig med nedenstående, da jeg ikke regnede det for et lægeproblem.

For godt et års tid siden begyndte den at "mudre". Ikke sådan at det gjorde ondt og slet ikke smerte, men "ligesom noget uro".

Min kone mente nu, at jeg burde søge lægen. Han tog et par gange prøver af neglen, men kunne ikke finde ud af noget.

Jeg blev henvist til en hudspecialist, men fik samme resultat.

Det var nok noget, jeg skulle leve med.

For et halvt års tid siden begyndte venstre storetåsnegl, at få samme nykker, og da jeg for en måneds tid siden havde en del "mudren" i højre tå, gik jeg igen til lægen.

Samme omgang. To gange prøver- og 2 gange negative svar. Fik så en henvisning igen til en specialist men jeg har endnu ikke henvendt mig.

Har i dag været ved "statsautoriseret fodfidus", som høvler noget hård hud af hælene og sliber noget af belægningen af neglen. Så plejer der at gå godt 3 måneder, inden den igen rører på sig.

Han mener det er svamp. Det ligner det, men når den sygekasseanerkendte læge ikke kan finde noget, ja - så er det nok ikke svamp, men hvad søren er det så?

Hvad mener du?

Lægen siger, at en behandling mod svamp er dyr og ikke altid stabil, så hvis vi stadig skulle være venner - med håb om at en behandling hjalp. Ja - så skulle man vide, hvad man gik efter.

Det er jeg ikke uenig i.

Med venlig hilsen

Christian

Svar:

Kære Christian.

Du fortæller, at neglene på dine storetæer er ændrede og at neglesvamp ved gentagne undersøgelser ikke har kunnet påvises. Du spørger, hvad dine negleforandringer mon så kan skyldes?

Som jeg skriver i flere af mine svar, så kan man ikke med det blotte øje konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der kan være andre årsager end neglesvamp til at en eller flere negle ændrer udseende: Bl.a. psoriasis og andre hudsygdomme, ligesom slag, tryk, traumer og nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene.

Det er en forudsætning for at påbegynde en medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, da de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, hvis der er tale om en svampeinfektion. Jeg er derfor helt enig med din læge i, at du kun skal behandles for neglesvamp, hvis der påvises en svampeinfektion ved en svampeundersøgelse. Du har flere gange tidligere fået lavet en sådan svampeundersøgelse uden positivt resultat. Denne undersøgelse afklarer sædvanligvis, om man har neglesvamp. Dog skal man være opmærksom på, at undersøgelsen enkelte gange kan vise et falsk negativt resultat, dvs. at neglesvamp ikke påvises, selvom der rent faktisk er en svampeinfektion. Det kan fx ske, hvis der ikke er udtaget tilstrækkeligt med prøvemateriale eller hvis materialet ikke er repræsentativt for området, hvor svampeinfektionen er lokaliseret.

Jeg vil derfor foreslå, at du tager imod din læges tilbud om igen at blive vurderet af en specialist, så du med sikkerhed kan få afklaret, om du har neglesvamp, eller om dine negleforandringer eventuelt skyldes en af de ovenfornævnte årsager.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

læge.

Sidst opdateret: 20.01.2004
Annonce