Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan der være en sammenhæng mellem neglesvamp og en defekt negl?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Jeg er ret sikker på, at jeg har neglesvamp i den venstre storetå negl. Neglen er misfarvet, og jeg har nu erfaret, at svampen hverken går væk af sig selv - eller kan behandles med håndkøbsmedicin.

Jeg har derfor allerede besluttet mig for at gå til min læge for at få undersøgt tåen.

Jeg vil dog gerne spørge, om det er sandsynligt, at svampen er opstået efter en beskadigelse af neglen? Jeg har ikke oplevet problemer med fodsvamp. Derimod tabte jeg for snart længe siden en tung genstand ned over tåen, hvorved tåen blev meget tyk. Derpå voksede der mere negle ud, og den tykke del af tåen forsvandt langsomt.

Nu er der så tilsyneladende gået svamp i tåen. Kan de to ting have noget, at gøre med hinanden?

Med venlig hilsen

Vægten

Svar:

Kære Vægten,

Du beskriver, at neglen på din venstre storetå er beskadiget efter et traume, og at du nu muligvis har neglesvamp. Du spørger, om der kan være en sammenhæng mellem neglesvamp og en defekt negl?

Ja, de to ting kan godt have noget med hinanden at gøre, idet beskadigede negle har lettere ved at blive smittet med neglesvamp.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. kan psoriasis påvirke neglene, ligesom andre hudsygdomme, slag, tryk og traumer også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man som sagt ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre, om du har neglesvamp, men vil tilråde dig, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og efterfølgende tage stilling til, hvilken behandling du måtte ønske.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

læge.

Sidst opdateret: 20.01.2004
Annonce