Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har behandlingen ikke været effektiv, når der stadig ses negleforandringer?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har fået konstateret neglesvamp i ca halvdelen af neglene på fødderne. Jeg er efterfølgende blevet sat på en 3 mdr´s temmelig dyr pillekur som iflg lægen skulle være den bedste - Jeg kan ikke huske hvilket mærke. Det er nu 1 måned siden behandlingen blev afsluttet og det fosvandt næsten helt - nu ser en af neglene dog igen ud som før - vil det forsvinde af sig selv senere?

Mvh en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om fortsatte negleforandringer efter en afsluttet 3 måneders tabletbehandling for neglesvamp er et udtryk for, at behandlingen ikke har været tilstrækkelig effektiv.

Negleforandringer som led i en svampeinfektion forsvinder ved, at det syge område erstattes af ny, sund negl, når svampeinfektionen behandles, og den nye negl vokser frem. Fingernegle fornyes sædvanligvis i løbet af ca. 4 måneder, mens storetånegle fornyes i løbet af 8-12 mdr. Jeg tror, du har været behandlet med terbinafin, som efter vanlige retningslinjer gives i netop 3 måneder til behandling af tåneglesvamp. Medmindre svampeinfektionen sidder ganske yderligt, kan man derfor IKKE forvente, at en negl er fuldstændig normaliseret efter afsluttet behandling, selvom svampeinfektionen er velbehandlet. Efter ca. 2 måneders behandling kan man dog forvente at se en tydelig bedring af neglen med normalisering af negleområdet længst oppe mod neglebåndet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den givne behandling muligvis ikke effektiv overfor den pågældende svampeinfektion.

Så selvom der fortsat er negleforandringer i den yderste del af neglen efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp, er det altså ikke ensbetydende med, at behandlingen ikke har været effektiv.

Desværre bliver ca. 20-30% af patienter, der behandles for neglesvamp, ikke raske efter endt behandling - selv ikke efter behandling med de mest effektive lægemidler. Hvis der skulle opstå tvivl, om du har fået tilbagefald af din neglesvamp, vil jeg foreslå dig, at du via din egen læge eller en hudlæge får udført en svampeundersøgelse, som vil afklare dette.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

læge.

Sidst opdateret: 20.01.2004
Annonce