Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad koster behandlingen af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har neglesvamp på 7 af mine tæer, men ikke på fingerne.

Mit spørgsmål er: Hvad koster behandlingen? Er det rigtigt, at det koster flere tusinde kroner for bare 3 måneders behandling- og hvor lang tid skal man være i behandling?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, hvad en behandling for neglesvamp koster.

Til behandling af neglesvamp kan anvendes flere forskellige præparater, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men heller ikke efter denne kombinationsbehandling kan man forvente, at alle patienter bliver helbredte. Desværre er neglelakken som den eneste behandling sædvanligvis ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2200 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1500 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 2-3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster for 5 ml. ca. 400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, såfremt der er tale om en svampeinfektion, og idet forskellige svampeinfektioner har varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Diagnosen neglesvamp stilles ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos den praktiserende læge eller hos en hudlæge. Du skriver, at du har psoriasis. Da psoriasis også kan vise sig ved ændrede negle, er der særlig vigtigt, at du får lavet en svampeundersøgelse.

Hvis du har fået stillet diagnosen neglesvamp ud fra en sådan svampeundersøgelse, vil jeg foreslå, at du sammen med din læge gennemdrøfter ovennævnte problemstillinger og på den baggrund tager stilling til, om du måtte ønske behandling.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

læge.

Sidst opdateret: 01.02.2004
Annonce