Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det en god ide at behandle neglesvamp i intervaller?

Spørgsmål:

Min læge har i forbindelse med udskrivning af Lamisil tre måneders kur mod tå-neglesvamp foreslået, at jeg tager pillerne i intervaller. Eksempelvis 1 md. med en pille pr. dag derefter 1 md. pillefri så 1 md. med piller og så videre. Jeg skulle også kunne benytte 14 dg. intervaller. Dette skulle angiveligt øge effektiviteten på sigt - behandlingen udstrækkes jo til 6 mdr. og svampesporer skulle ikke kunne udvikle resistens.

Er det rigtigt at effektiviteten øges/tendensen til tilbagefald minskes ved at tage Lamisil i intervaller og dermed udstrække behandlingen?

Hvis dette er tilfældet, burde det ikke stå på indlægssedlen og andre relevante steder, f.eks. www.neglesvamp.dk?

Svar:

Kære spørger

Du spørger, om det er effektivt at behandle neglesvamp med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil), indtaget i intervaller.

Efter internationale retningslinjer anbefales det, at behandling med terbinafin gives kontinuerligt gennem 12 uger til svamp i tånegle og gennem 6 uger til svamp i fingernegle. Dette anses for den mest effektive behandling, og intervalbehandling med terbinafin anbefales derfor sædvanligvis ikke.

Til behandling af neglesvamp kan også anvendes itraconazol og fluconazol. Begge disse gives typisk som intervalbehandling: Itraconazol anvendes dagligt gennem 1 uge og gentages med 3 ugers interval, mens fluconazol anvendes som ugentlige behandlinger.

Efter de rekommanderede tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ca. 20 – 30 procent af de behandlede patienter bliver desværre ikke helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men heller ikke efter denne kombinationsbehandling kan man forvente at alle patienter bliver helbredte. Desværre er neglelakken som den eneste behandling sædvanligvis ikke tilstrækkelig til at kunne kurere neglesvamp. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Det er en forudsætning for at påbegynde medicinsk behandling for neglesvamp, at der foreligger en korrekt diagnose, idet de medicinske behandlinger for neglesvamp naturligvis kun kan forventes at have effekt, såfremt der er tale om en svampeinfektion, og idet forskellige svampeinfektioner har varierende følsomhed for de tilgængelige tabletbehandlinger. Diagnosen neglesvamp stilles ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos den praktiserende læge eller hos en hudlæge.

Du skriver, at du har haft udslæt andre steder på huden, incl. på albuer, hvor psoriasis kan forekomme. Jeg synes derfor, det er særlig vigtigt, at du bliver undersøgt med henblik på at få afklaret, om dine negleforandringer eventuelt kunne skyldes andet end neglesvamp.

Sidst opdateret: 19.02.2004
Annonce