Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor virker behandlingerne ikke på mig?

Spørgsmål:

Jeg begyndte at få fodsvamp for to år siden. Jeg går ikke med lukket fodtøj - skifter sokker hver dag - tørrer fødder grundigt efter bad.

Først behandlede jeg fodsvampen med canesten. Ved udeblivende virkning forsøgte jeg med Brentacort. Det hjalp heller ikke og jeg udviklede endvidere en betændelsestilstand på tæerne og børnesår på hele kroppen. Så fik jeg en pencilinkur hvorefter fodsvampen fortsatte ufortrødent.

For ca. tre måneder siden startede så misfarvning af storetånegl på begge fødder - altså neglesvamp. Jeg døjer stadigvæk med fodsvampen oveni neglesvampen.

Hvorfor får jeg neglesvamp og hvorfor er der ingen konventionelle midler der virker på mig. Jeg er iøvrigt sund og rask - tager ikke medicin, ryger ikke, drikker moderat alkohol, spiser meget sundt og varieret, går, løber eller cykler hver dag i 1/2 til 1 time.

Svar:

Kære spørger.

Du fortæller, at du har fodsvamp og at neglene på dine storetæer er blevet misfarvede.

Du spørger, hvorfor du får neglesvamp og hvorfor ingen af dine tidligere behandlinger har hjulpet på din neglesvamp?

Hvorfor får du neglesvamp?

Neglesvamp er en svampeinfektion lokaliseret til en eller flere negle, mens fodsvamp er en svampeinfektion, der angriber huden mellem tæerne eller i fodsålen.

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsom, idet infektionen oftest er lokaliseret under neglen. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Derimod anses smitten ikke for at gå den anden vej, fra neglesvamp til fodsvamp.

Hvis du har neglesvamp, skyldes det derfor med overvejende sandsynlighed at din fodsvamp har bredt sig til neglene.

Hvorfor har ingen af dine tidligere behandlinger hjulpet på din neglesvamp?

Som jeg skriver i flere af mine svar, så kan man ikke med det blotte øje konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der kan være andre årsager end neglesvamp til at en eller flere negle ændrer udseende: Bl.a. psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag, tryk, traumer, infektioner og nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. I sådanne tilfælde hjælper en medicinsk behandling for neglesvamp naturligvis ikke.

Det er derfor vigtigt, at du får lavet en svampeundersøgelse for at få afklaret, om du har neglesvamp, eller om dine ændrede negle skyldes noget helt andet. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel indenfor et par uger.

Du skriver, at du har været behandlet med bl.a. canesten og brentacort. Disse svampedræbende cremer er ikke tilstrækkeligt effektive til behandling af neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Derimod er cremerne velegnede til behandling af fodsvamp, men må ofte gives gennem længere tid. I øvrigt er det ofte nødvendigt at blive behandlet med en tabletbehandling for at få kureret en kronisk svampeinfektion i fodsålerne.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Håber ovennævnte har afklaret dine spørgsmål. Ellers er du velkommen til at skrive igen.

Sidst opdateret: 19.02.2004
Annonce