Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke bivirkninger er der ved behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Jeg har netop fået konstateret neglesvamp (to tæer). Lægen foreskriver lamisil 1 tablet dagligt i 4 mrd. Oplyser samtidig, at jeg hvis jeg mister smagssansen efter første måned kan vende tilbage.

Nu synes jeg det er en meget drastisk kur og jeg er ikke glad ved den mulige bivirkning. Er der overhovedet ikke andre behandlingsmuligheder? Fx noget der kan smøres med. I det hele taget synes jeg, det ville være godt på hjemmesiden at oplyse om selve behandlingen! er godt klar over risiko for at folk begynder at kvaksalve, men der må kunne oplyses om, at der ikke kun er 1 behandlingsmulighed - som jeg håber der er. Siden er i øvrigt fin.

Hilsen

Steffen

Svar:

Kære spørger.

Jeg forstår på din henvendelse, at du ønsker information om:

1) hvilke muligheder der er for behandling af neglesvamp og

2) hvilke bivirkninger, der kan være forbundet med behandlingerne.

Ad 1) Muligheder for behandling af neglesvamp?

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. itraconazol, terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) og fluconazol. Efter de medicinske tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Men man må desværre fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling. Dette er vigtige oplysninger, når man skal opveje fordele versus ulemper ved en eventuel behandling.

Ad 2) Mulige bivirkninger forbundet med behandlingerne?

I henhold til Lægemiddelkataloget er der følgende mulige bivirkninger til de ovennævnte tabletbehandlinger:

TERBINAFIN:

Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.

ITRACONAZOL:

Bivirkninger ses hos op til 10%, overvejende i form af gener fra mave-tarm kanalen. Mindre hyppigt ses hudkløe, udslæt, hovedpine, svimmelhed og træthed. Leverpåvirkning ses hos ca. 4%, og enkelte tilfælde af leverbetændelse er beskrevet under langtidsbehandling.

FLUCONAZOL:

Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.

Hvis du under behandlingen bemærker ovennævnte bivirkninger er det vigtigt, du kontakter din læge med henblik på at afklare, om disse eventuelt kan skyldes den medicinske behandling.

Jeg vil gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg foretages ved en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din eventuelle behandling planlægges.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både terbinafin, itraconazol og fluconazol.

Sidst opdateret: 19.02.2004
Annonce