Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Findes der ikke en billigere løsning end lamisil?

Spørgsmål:

Jeg har svamp i højre storetånegl, og har hos min læge fået en recept på Lamisil, findes der ikke en billigere løsning? Jeg har fra en anden læge hørt, at neglen skal rykkes af, før man starter på behandlingen, for at denne har nogen effekt! Er det sandt?

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide:

1) Hvad en behandling for neglesvamp koster og om der er en billigere behandling end terbinafin (indholdsstoffet i lamisil),

2) Om neglen skal rykkes af, inden man starter en behandling for neglesvamp

Ad 1) Hvad koster en behandling for neglesvamp?

Til behandling af neglesvamp kan anvendes flere forskellige tabletbehandlinger, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ofte kan disse behandlinger med fordel anvendes i kombination med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2200 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1500 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 2-3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster for 5 ml. ca. 400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Den endelige pris, du skal betale, afhænger således af, om du får anden tilskudsberettiget medicin.

Jeg vil i øvrigt gøre dig opmærksom på, at det endelige behandlingsvalg afhænger af en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler, ligesom prisen naturligvis er en vigtig faktor.

Ad 2) Skal neglen rykkes af, når man starter en medicinsk behandling for neglesvamp?

Tidligere behandlede man neglesvamp ved at fjerne neglen og efterfølgende behandle huden med lokale svampedræbende midler. I dag anvendes metoden kun i enkelte, udvalgte tilfælde, og sædvanligvis kun ved svære infektioner med skimmelsvampe, hvor tabletbehandlingerne ikke er særligt virksomme. Desværre er helbredelsesprocenten ikke høj ved denne behandlingsform, men muligvis kan man hindre, at infektionen breder sig yderligere.

Ved behandling med en af ovennævnte tabletbehandlinger anbefales det ikke generelt, at neglen(e) fjernes, men formentlig kan du med fordel fjerne det neglevæv, der ser sygt ud, fx med hjælp fra en fodterapeut.

Sidst opdateret: 12.03.2004
Annonce