Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad skal jeg gøre ved mine tørre tommelfingre?

Spørgsmål:

Jeg har igennem et par år haft problemer med begge mine tommelfingernegle, dog mest den højre.

Det startede med, at der ikke var noget negl midt på når neglen voksede ud. jeg har lige siden jeg var lille, haft meget tør hud på tommelfingrene om vinteren, som sprækker og gør ondt. På det er der intet andet der hjælper, end at file den tørre, hårde hud af. Jeg har prøvet alverdens fede cremer uden resultat.

Jeg var hos min egen læge for 1 års tid siden, og han sagde, at det med neglene var på grund af den tørre hud på fingrene, men selv om sommeren, når jeg intet tør hud har, her jeg problemer med neglene. det skal siges, at neglen nu er vokset helt ud, men den er meget ujævn, bulet, grim og tykkere i den ene side, end i den anden.

Jeg har ellers meget stærke negle, som sjældent knækker eller flækker. jeg har ikke andre symptomer, neglene er ikke gule, hvide eller andet som kunne tyde på svamp, men jeg er i syv sind mht. hvad det kan være. Håber at I kan hjælpe mig med et svar eller et godt råd.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, hvad det kan skyldes at dine tommelfinger-negle er ujævne og fortykkede?

Du beskriver, at huden på dine tommelfingre i perioder er tør og sprækker. Det er meget sandsynligt, at det er disse eksemlignende hudforandringer, som også påvirker dine negle.

Der kan dog også være andre årsager til at dine negle ændrer udseende: Bl.a. neglesvamp, psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag, tryk, traumer, infektioner og nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene.

Jeg har desværre ikke mulighed for at stille en nøjagtig diagnose, da det kræver at man har mulighed for at se og undersøge neglene og huden. Jeg vil derfor foreslå dig, at du kontakter til din egen læge med henblik på en fornyet vurdering. Eventuelt kan du blive henvist til en hudlæge.

Hvis lægen har mistanke om en svampeinfektion, skal du have lavet en undersøgelse for neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Hvis der derimod er mistanke om, at negleforandringerne skyldes dit eksemlignende udslæt, er det vigtigt, at du får udslættet behandlet, da dine negle derved muligvis kan normaliseres med tiden.

Held og lykke.

Sidst opdateret: 12.03.2004
Annonce