Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har neglesvamp på to af mine fingre. Hvad gør jeg?

Spørgsmål:

jeg har neglesvamp på to af mine fingre. Neglene er faldet af på de to fingre. Hvad gør jeg? Og hvad koster en behandling, når det er så slemt?

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, hvordan du skal forholde dig ved en svampeinfektion i fingernegle og hvad en evt. behandling måtte koste?

Jeg er i tvivl, om du har fået stillet diagnosen neglesvamp ved en svampeundersøgelse. Hvis det ikke er tilfældet, vil jeg råde dig til at kontakte din egen læge eller en hudlæge med henblik på at få foretaget en sådan. Det er nemlig ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion, og der kan være andre årsager til forandrede negle end svampeinfektioner.

En svampeundersøgelse udføres ved at lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger efter ca. 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Neglesvamp forekommer ca. ti gange så hyppigt i tånegle som i fingernegle, hvor både gærsvampe og skimmelsvampe kan være årsagen. Valget af en eventuel tabletbehandling afhænger af, hvilken type svampeinfektion der påvises. Dette vil svampeundersøgelsen afklare. Det er således vigtigt, at du får stillet en korrekt diagnose, inden du eventuelt starter på en tabletbehandling for neglesvamp.

Til behandling af neglesvamp kan anvendes flere forskellige tabletbehandlinger, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Ofte kan disse behandlinger med fordel anvendes i kombination med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin). Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Ifølge Lægemiddelkataloget koster behandling af tåneglesvamp med terbinafin i øjeblikket ca. 2200 kr. (behandlingsvarighed 12 uger), mens behandling med itraconazol koster ca. 1500 kr.(behandlingsvarighed 1 uge x 2-3 med 3 ugers interval). Da den offentlige sygesikring giver tilskud til behandlingerne, bliver din egenbetaling hhv. ca. 1100 og 900 kr., dog bliver prisen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin.

Fluconazol er væsentlig dyrere, men også her afhænger den endelige pris af, om man får anden tilskudsberettiget medicin. Neglelakken koster for 5 ml. ca. 400 kr., men igen billigere, hvis du får anden tilskudsberettiget medicin. Ovennævnte priser er anført for behandling af svamp i tånegle, som er det hyppigst forekommende. Behandling af svamp i fingernegle er derimod kortere og derfor billigere, ca. halv pris i forhold til ovenstående.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal, læge.

Sidst opdateret: 12.03.2004
Annonce