Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilken medicin skal jeg bruge?

Spørgsmål:

Jeg er sikker på, at jeg har neglesvamp i en negl paa een af mine tæer. Mit problem er, at jeg ikke bor i Danmark og derfor ikke har en dansk læge mere. Kan jeg eventuelt faa oplyst navnet paa medicinen og spørge min læge her i italien?

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker information om hvilke muligheder der er for behandling af neglesvamp.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. itraconazol, terbinafin og fluconazol. Efter de medicinske tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin).

Inden du går i gang med behandling for neglesvamp, er det vigtigt, at du får stillet en korrekt diagnose. Jeg vil derfor anbefale dig, at du får lavet en undersøgelse for neglesvamp, så du med sikkerhed får konstateret, om du har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Til sidst vil jeg blot gøre dig opmærksom på, at det endelige valg af behandling for neglesvamp foretages ved en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Det er derfor vigtigt, at du informerer din læge, hvis du lider af andre sygdomme eller indtager andre lægemidler, så der også kan blive taget højde for dette, når din eventuelle behandling planlægges.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både terbinafin, itraconazol og fluconazol.

Sidst opdateret: 15.03.2004
Annonce