Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er sammenhængen mellem sukkersyge og neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har haft svamp i 3 af mine tæer på fødderne, specielt storetåneglene er slemme. Til tider ser det ud som om, det bliver bedre og jeg kan se ny pæn negl, men der går ikke mange uger, før der også er svamp i det.

Jeg lider af diabetes og ved derfor, at det kan være svært at undgå svamp, mit spørgsmål er derfor....

Er det nødvendigt, at jeg bliver ved med at smørre med noget, da det efter 1½ år ikke er blevet bedre???? - Vil det blive værre, hvis jeg stopper med at bruge det, jeg har fået på recept fra lægen? (Det har jeg nok brugt et lille års tid nu).

På forhånd tak for svaret.

Hilsen W.

Svar:

Kære W.

Du fortæller, at du har sukkersyge og neglesvamp.

Du har ret i, at der kan være en sammenhæng mellem sukkersyge og neglesvamp, idet sukkersygepatienter har en øget forekomst af svampeinfektioner. Det gælder både infektioner med gærsvampe og skimmelsvampe. Det er derfor vigtigt at få afklaret om dine negleforandringer skyldes en svampeinfektion - eller eventuelt noget helt andet. Der kan nemlig være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. psoriasis, eksem og andre hudsygdomme, ligesom slag og traumer samt nogle medicinske sygdomme også kan påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Diagnosen neglesvamp stilles ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Undersøgelsen, som vil afklare, om du har neglesvamp, kan foretages hos din praktiserende læge eller hos en hudlæge.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Man skal dog være opmærksom på, at en negle-nyvækst på ca. 1 mm pr. måned er en forudsætning for at opnå et godt behandlingsresultat. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er svampedræbende cremer/salver/væsker/dråber ikke tilstrækkeligt effektive til at kurere neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampeinfektionen. Jeg vil derfor ikke umiddelbart tro, at du opnår nogen særlig effekt af at smøre dine negle med svampedræbende dråber

Jeg vil foreslå dig, at du kontakter din læge med henblik på at få foretaget en svampeundersøgelse, så det bliver afklaret, om du fortsat har neglesvamp. Hvis undersøgelsen påviser neglesvamp kan du og din læge i fællesskab drøfte de nævnte behandlingsmuligheder og beslutte, hvilken behandling, der for dig er den mest optimale..

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce