Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg neglesvamp eller fodsvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har svamp på 5 tæer, men vil det overhovedet hjælpe at tage den dyre kur, når mine fødder altid er fugtige?

Jeg sveder altid om mine fødder, men samtidig er de kolde. Jeg forsøger at gå i sandaler så ofte som muligt og vasker mine strømper ved minimum 60 grader. Hvad gør jeg?

Hilsen Lene

Svar:

Kære spørger.

Jeg er i tvivl om, du ønsker oplysninger om fodsvamp eller neglesvamp. Under alle omstændigheder er det vigtigt at skelne mellem de to tilstande, idet både smitteforhold og behandling er forskellige. Jeg vil derfor give dig oplysninger om både neglesvamp og fodsvamp.

Neglesvamp anses ikke for at være særlig smitsom, idet infektionen sædvanligvis er lokaliseret under neglen. Svamp i tånegle er derimod stort set altid forudgået af fodsvamp, som er smitsom, og smitter fra person til person via inficerede hudskæl. Fodsvamp kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp. Derimod anses smitten ikke for at gå den anden vej - fra neglesvamp til fodsvamp. For at undgå at få neglesvamp, skal man altså prøve at undgå at blive smittet med fodsvamp.

Her kan gives følgende råd:

• Anvend badetøfler, når du opholder dig i fugtige omgivelser som svømmehaller, bade- og omklædningsrum, idet der her er en særlig risiko for at blive smittet med svampesporer (eller for at smitte andre).

• Undgå tætsiddende, lukket fodtøj, som medfører et varmt og fugtigt miljø, der disponerer til udvikling af fodsvamp.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelak som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Fodsvamp behandles i lette tilfælde med medicinske svampedræbende cremer og i mere udtalte eller kroniske tilfælde med ovennævnte tabletbehandlinger, der dog skal gives i kortere tid end ved behandling af neglesvamp.

Håber ovennævnte har afklaret dine spørgsmål. Ellers er du velkommen til at skrive igen.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce