Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan fungilin anvendes til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Min kone er sikker på, at jeg har svamp under venstre storetå. Hun fortæller, at det ofte er svært at få svampen væk, men at caps. fungilin er effektivt, er det korrekt?

Venlig hilsen

Lars

Svar:

Kære Lars,

Du vil gerne vide, om amphotericin B (indholdsstoffet i fungilin) kan anvendes til behandling af neglesvamp.

Amphotericin B anvendes ikke til behandling af neglesvamp, med derimod til behandling af svamp i mundhulen (sugetabletter) og til mere alvorlige, systemiske svampeinfektioner (indsprøjtninger). Amphotericin B optages kun i ringe grad fra mave-tarm-kanalen - og kan således ikke gives som tabletbehandling - hvilket er en væsentlig årsag til at medikamentet ikke anvendes til behandling af neglesvamp.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. itraconazol, terbinafin og fluconazol. Efter disse medicinske tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin).

Inden du går i gang med behandling for neglesvamp, er det vigtigt, at du får stillet en korrekt diagnose. Jeg vil derfor anbefale dig, at du får lavet en undersøgelse for neglesvamp, så du med sikkerhed får konstateret, om du har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Til sidst vil jeg blot gøre dig opmærksom på, at det endelige valg af behandling for neglesvamp foretages ved en samlet vurdering ud fra bl.a. præparaternes behandlingseffekt overfor den pågældende svampeinfektion, præparaternes bivirkningsprofil og mulige indflydelse på andre sygdomme og lægemidler. Ligesom prisen naturligvis også er en vigtig faktor.

I øvrigt kan jeg henvise dig til Netdoktors leksikon med information om medicin. Du kan her finde uddybende oplysninger om både amphotericin B, terbinafin, itraconazol og fluconazol.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce