Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan kunstige negle forårsage neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har kunstige negle på og er derfor interesseret i at vide, om det kan give neglesvamp?

Når jeg tager dem af, er min finger helt som, når man har været i bad.....

Hvad kan jeg gøre? Kan det være, at jeg ikke kan tåle at gå med kunstige negle?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om anvendelse af kunstige negle kan give neglesvamp?

Jeg går ud fra, at du anvender de kunstige negle på fingrene, men jeg er i tvivl, om det er huden på dine fingre eller selve neglen, der er forandret?

Neglesvamp forekommer ca. ti gange så hyppigt i tånegle som i fingernegle, og både gærsvampe og skimmelsvampe kan være årsagen. En svampeinfektion i fingernegle skyldes ofte gærsvampe, som både kan forårsage negleforandringer samt rødme og hævelse af neglebånd og den omgivende hud. En sådan infektion er ofte vedligeholdt af et vedvarende fugtigt miljø. Muligvis medvirker de kunstige negle på denne måde til at vedligeholde en svampeinfektion. Derimod anser jeg det ikke for sandsynligt, at de kunstige negle i sig selv kan forårsage neglesvamp.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Det er derfor vigtigt, at du får lavet en svampeundersøgelse, hvis dine negle har ændret udsende. En svampeundersøgelse udføres ved at lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger efter ca. 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Jeg vil derfor råde dig til at kontakte din egen læge eller en hudlæge med henblik på en nærmere undersøgelse samt eventuelt en svampeundersøgelse.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce