Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan Tea Tree Oil og Ipe Roxo Te anvendes til at kurere neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære NetDoktor,

Jeg har svamp i storetåneglene, og de er meget ømme. Jeg har prøvet med atamon og kamillete, men tilsyneladende hjælper det ikke. Så har jeg læst i naturlægebrevkassen i "Hjemmet", at der findes et produkt, som hedder te-træ-olie. Samtidig skal man bade fødderne i Ipe Roxo te (Natur Drogeriet).

Jeg er intersseret i at høre, om disse produkter kan bruges og håber, at du kan give mig et svar.

Med venlig hilsen

Palle

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, om Tea Tree Oil og Ipe Roxo Te kan anvendes til at kurere neglesvamp.

Du skriver, at du tidligere har forsøgt tabletbehandling med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil), men ikke tålte denne behandling. For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, mens lokale svampedræbende midler (cremer, salver, olier, væsker) som eneste behandling oftest ikke er tilstrækkeligt effektive, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampeinfektionen. Tea Tree Oil og Ipe Roxo Te nævnes da heller ikke som behandlingsmuligheder i nyligt offentliggjorte internationale retningslinjer for hvordan neglesvamp behandles bedst muligt. Derudover er det kendt, at Tea Tree Oil er et kraftigt allergen, som kan medføre eksem. Dette kan muligvis også være tilfældet for Ipe Roxo Te.

Jeg kan derfor ikke anbefale, at neglesvamp behandles med de foreslåede produkter.

I stedet vil jeg foreslå dig, at du kontakter din læge eller hudlæge med henblik på at få vurderet mulighederne for en evt. anden behandling.

Dette kan måske være en anden tabletbehandling end terbinafin (fx itraconazol eller fluconazol), hvilket dog afhænger af dels hvilken øvrig medicin, du får, og dels resultatet af en svampeundersøgelse. Muligvis kan du også have nogen effekt af at fjerne det syge neglevæv og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb) og evt. resterende negl med en medicinsk, svampedræbende neglelak (receptpligtig). Det syge neglevæv kan evt. fjernes ved en fodterapeut. En anden mulighed er at fjerne sygt, fortykket neglevæv med 40% carbamid i vaselin, som skal fremstilles specielt på apoteket.

Som sagt vil jeg foreslå, at du bliver set af din læge eller en hudlæge med henblik på at få en vurdering af, hvilken behandling der er bedst egnet til dig. Herefter kan I sammen planlægge behandlingsforløbet.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce