Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan medicinske behandlinger for neglesvamp have effekt, når man er 45 år?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har fra min læge fået oplysninger om, at det i min alder ikke kan betale sig at tage en kur mod neglesvamp. Den vil næsten altid vende tilbage. Har det sin rigtighed?

Jeg er 45 år.

Hilsen Hanne

Svar:

Kære Hanne,

Du vil gerne vide, om medicinske behandlinger for neglesvamp kan have en effekt, når du er blevet 45 år?

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men ikke alle bliver helbredte. Ca. 20-30% af de behandlede patienter bliver desværre ikke raske efter endt behandling selv med de mest effektive lægemidler. Nyere undersøgelser tyder dog på, at man kan opnå en større helbredelse ved at kombinere tabletbehandling med en neglelak, der også indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Men man må fortsat forvente, at heller ikke alle patienter bliver raske efter denne kombinationsbehandling, og desværre er chancen for at blive helbredt betydeligt dårligere, hvis neglen af den ene eller anden årsag er beskadiget eller vokser langsomt (< 1 mm pr måned).

Neglenes vækst aftager med alderen, men det er usædvanligt, at neglevæksten i 40-50 års alderen er nedsat i en sådan grad, at en medicinsk behandling for neglesvamp vil være kompromitteret.

Hvis dine negle i øvrigt er sunde og raske, vil jeg derfor umiddelbart vurdere, at du kan have glæde af en medicinsk behandling for neglesvamp.

Hvis du måtte være interesseret i behandling vil jeg foreslå, at du taler med din egen læge og evt. bliver henvist til en hudlæge. Hudlægen vil formentlig i første omgang undersøge, om du har en svampeinfektion, og hvis dette bekræftes kan I herefter i fællesskab drøfte den behandling, der for dig vil være den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce