Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan en løsnet negl være betinget af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Neglen på min venstre storetå er ved at være løs i den venstre side, men det ligner ikke de negle som jeg har set på billederne her på hjemmesiden. Neglen har heller ikke løsnet sig ydeligere i det sidste ½ år, men jeg kan på en eller anden måde mærke at der er noget galt. Hvad kan det være?

Med venlig hilsen

C.

Svar:

Kære C.

Du fortæller, at din storetånegl er løsnet i den ene side. Jeg er i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på, men mon ikke det er, om en løsnet negl kan være betinget af neglesvamp?

Ja, en løsnet negl kan være betinget af neglesvamp, men der kan også være andre årsager. Særlig hyppigt er tryk fra fodtøj årsagen til at negle løsnes fra neglelejet. Desuden kan selv små slag og traumer samt visse hudsygdomme og medicinske sygdomme påvirke neglene. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog i nogle tilfælde tage længere tid, inden det endelige svar foreligger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Jeg har ikke mulighed for at svare dig på, om du har neglesvamp, men vil foreslå, at du kontakter din læge med henblik på at få stillet en diagnose.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce