Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg blive behandlet for neglesvamp, mens jeg ammer?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har født en søn d. 3/3-04. Jeg har fået at vide af min læge, at jeg ikke har kunnet modtage behandling for min neglesvamp i graviditeten. Mit spørgsmål er, om jeg må opstarte behandling nu, hvor jeg ammer? Kan det skade mit barn på nogen måde?

Hilsen en mor.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om du kan blive behandlet for neglesvamp, mens du ammer.

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater er almindelige og effektive, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol.

Ingen af disse præparater er dog en behandlingsmulighed for dig på nuværende tidspunkt, da man fraråder anvendelse af præparaterne under graviditet og amning, enten på grund af risiko for barnet eller fordi man ikke har tilstrækkelig erfaring med præparaterne i forbindelse med graviditet og amning.

Derudover findes medicinske neglelakker, der også indeholder svampedræbende midler (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelak som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere en svamp i tånegle og heller ikke med neglelakken har man tilstrækkelig erfaring i forbindelse med graviditet og amning til at man kan anbefale denne. Optagelsen af stoffet i kroppen er dog ringe. Andre lokale midler mod svampeinfektioner (fx creme, salve, spray) anses ikke for at være effektive til at behandle neglesvamp, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen.

Så alt i alt må du indstille dig på at vente med at få en effektiv behandling for din neglesvamp, indtil du stopper med at amme. I mellemtiden kan du måske have nogen effekt af at behandle som man gjorde ”i gamle dage”, nemlig at fjerne hele neglen eller det neglevæv, der ser sygt ud, eventuelt ved hjælp fra en fodterapeut, og efterfølgende dagligt indsmøre den underliggende hud med en svampedræbende creme (flere fås i håndkøb og kan anvendes i forbindelse med graviditet og amning). Muligvis kan det hindre, at infektionen breder sig yderligere. Det kræver ihærdighed.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce