Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke muligheder er der for behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har haft neglesvamp i flere år, og jeg ved ikke hvordan jeg skal behandle det. Jeg har måtte fjerne det øverste lag af neglen på min ene storetå, fordi den var blevet for stor og den smitter jo også den næste tå. Farven er gullig og jeg har også svamp imellem fødderne- jeg ved ikke om det skyldes neglesvampen.

Jeg er interesseret i at vide, hvad jeg kan bruge til behandling.

Hilsen M.

Svar:

Kære M,

Du ønsker oplysninger om muligheder for behandling af neglesvamp.

For at kurere neglesvamp er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle. Alle ovennævnte præparater er receptpligtige.

Inden du går i gang med en eventuel behandling for neglesvamp, vil jeg anbefale dig, at du ved din læge eller en hudlæge får lavet en undersøgelse for neglesvamp, så du med sikkerhed kan få konstateret, om du har neglesvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis resultatet af svampeundersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du sammen med din læge gennemdrøfte ovennævnte behandlingsmuligheder og planlægger den behandling, der for dig vil være den bedste. Hvis dine negle er meget fortykkede, vil jeg foreslå, at du fx ved hjælp fra en fodterapeut får slebet neglene tyndere inden en evt. behandling påbegyndes.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce