Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan væskefyldte blærer og afskalning skyldes neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har i mange år haft neglesvamp på højre storetå. Men samtidig har jeg på højre fod en meget tynd hud i store partier, der skaller af og ofte dannes der små væskefyldte blærer også. Især mellem tæerne. Jeg er ret sikker på, at det også er en svampeinfektion, men den forsvinder ikke ved lang tids behandling med svampemidler. Den bliver blot lidt mildere. I den senere tid (ca 1 år) har jeg haft problemer med at min hæl sprækker. Jeg skal hele tiden file den ned og smøre for at holde det nogenlunde nede.

Mit spørgsmål er nu, om det er sandsynligt, at jeg vil slippe af med problemerne på huden også, hvis jeg gennemgår en kur for neglesvamp? Er det sandsynligt, at det er den samme svamp der er tale om på både hud og i negl ?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Dine symptomer med afskalning og små væskefyldte blærer i din ene fodsål kan meget vel være betinget af fodsvamp. Det er meget almindeligt at fodsvamp breder sig til neglesvamp, således at det er den samme svampeinfektion, der er tale om.

Fodsvamp behandles i lette tilfælde med medicinske svampedræbende cremer (fx de præparater du nævner) og i mere udtalte eller kroniske tilfælde med en tabletbehandling, hvor flere forskellige præparater kan anvendes, bl.a. terbinafin, itraconazol og fluconazol.

Det er vigtigt, at der stilles en korrekt diagnose, inden en behandling påbegyndes, da også andre sygdomme, fx eksem og hudinfektioner, kan vise sig ved lignende symptomer med kløende udslæt i fodsåler, på tæer og i tåmellemrum.

Hvis ikke allerede gjort – vil jeg derfor foreslå, at du får fortaget en svampeundersøgelse med henblik på af få afklaret, om dine symptomer er betinget af fodsvamp. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra huden og fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis svampeundersøgelsen bekræfter, at du stadig har fodsvamp, kan en tabletbehandling muligvis være en behandlingsmulighed for dig. Jeg vil foreslå, at du drøfter dette nærmere med din læge eller en hudlæge.

I øvrigt kan følgende forholdsregler anbefales for at undgå tilbagefald eller nysmitte af fodsvamp:

∙ Vær opmærksom på at tørre huden på fødderne og mellem tæerne omhyggeligt efter badning, evt. med en føntørrer

∙ Anvend badetøfler, når du opholder dig i fugtige omgivelser som svømmehaller, bade- og omklædningsrum, idet der her er en særlig risiko for at blive smittet med svampesporer (og for selv at du give en evt. smitte videre)

∙ Undgå tætsiddende, lukket fodtøj, som medfører et varmt og fugtigt miljø, hvilket disponerer til udvikling af fodsvamp.

∙ Og sørg for perioder med frisk luft til fødderne i løbet af dagen.

Håber, ovennævnte råd vil hjælpe dig.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 15.04.2004
Annonce