Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg have neglesvamp i mine tommelfingernegle?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Det er galt med mine tommelfingernegle- især den højre. I højre side af den, bliver den ved med at lave en fortykkelse med noget der ligner hård hud neden under neglen. Neglen ovenpå er meget ujævn, og selvom jeg fjerner det under neglen kommer det bare igen. Det er kun de yderste 2-3 mm på højre side af højre negl, det er galt med. Neglen kan blive noget øm.

På forhånd tak for svaret.

Hilsen L.

Svar:

Kære spørger.

Jeg er i tvivl om, hvad du gerne vil have mig til at svare på, men mon ikke det er, om du kan have neglesvamp i dine tommelfingernegle?

Neglesvamp i fingernegle forekommer ikke nær så hyppigt som i tånegle (ca. ti gange så sjældent). Almindeligvis er kun enkelte fingernegle angrebet. Neglesvamp kan både skyldes infektion med skimmelsvampe og gærsvampe. Ved neglesvamp i fingernegle er der ofte tale om en infektion med gærsvampe, særligt hvis den omgivende hud er rød og hævet. Ofte er strukturen af selve neglen uregelmæssigt ændret og måske fortykket - eller neglen er løsnet fra neglelejet og har ændret farve.

Neglesvamp i fingernegle kan altså se ud på mange forskellige måder og er oftest forbundet med udelukkende kosmetiske gener. I mere udtalte tilfælde kan dog også opstå ømhed af både negleleje og omgivende hud.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Jeg vil anbefale dig, at du kontakter din læge med henblik på en vurdering og evt. en svampeundersøgelse.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 22.04.2004
Annonce