Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg som 12-årig blive behandlet for neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg er 12 år gammel, og har allerede været hos lægen og fået konstateret, at jeg lider af neglesvamp. Lægen mener dog, at jeg skal vente, til jeg bliver ældre, inden jeg starter en behandling, da der er bivirkninger ved medicinsk behandling.

Er der noget jeg kan bruge, på trods af min unge alder?

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om du som 12-årig kan blive behandlet for neglesvamp?

Ja, der er mulighed for behandling af neglesvamp hos børn. Jeg er dog i tvivl, om du har fået stillet diagnosen neglesvamp ud fra en svampeundersøgelse? Hvis ikke det er tilfældet, vil jeg anbefale dig, at du får lavet en sådan svampeundersøgelse, da diagnosen neglesvamp ikke kan stilles med det blotte øje. Undersøgelsen udføres ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Neglesvamp hos børn er relativt sjældent forekommende, og sædvanligvis forekommer det hos børn, som er familiært disponerede. Særlig hyppigt ses det, at barnets far har fodsvamp og muligvis også neglesvamp. Smitten overføres via inficerede hudskæl, hvorefter barnet udvikler fodsvamp, som kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor to forskellige præparater kan anvendes til børn; hhv. terbinafin og fluconazol. Begge præparater er receptpligtige og doseres til børn efter vægt. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med en medicinsk neglelak, der indeholder et svampedræbende middel (amorolfin, ciclopiroxolamin). Desværre er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle.

Summa summarum: Der er mulighed for behandling af neglesvamp hos børn. Også hos børn gælder dog, at indikationen for behandling er relativ, forstået på den måde, at hver enkelt patient i samråd med sin læge skal opveje fordele og ulemper, inden en behandling påbegyndes.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 22.04.2004
Annonce