OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Spørgsmålet gælder min svigerfar som er 90 år. Han kan ikke længere selv klare sine negle, så jeg har lovet at hjælpe ham. Jeg blev dog lidt overrasket over, at se de grimme, meget angrebne tånegle. Han har uden tvivl en volsom neglesvamp i mindst 8 ud af de 10 tånegle. Han siger de "altid" har set sådan ud. De fleste af neglene er 1-1½ cm tykke og næsten umulige at klippe. Under neglen er det som nogle lange trævler som jeg kan "strabe" og trække ud og så klippe lidt ind ad gangen. Det tar lang tid og er tæmmelig ulækkert. Selv efter et langt fodbad lugter neglene ilde.
Han har ikke lyst/overskud til at snakke med lægen om det, hvilket jeg ellers har bedt ham om. Han er i forvejen plaget af en masse problemer med hjertet (pace-maker) megen medicin mm.
Hvad skal jeg gøre? Og smitter det? Jeg er omhyggelig med at gøre alle redskaber - og mine egne hænder - rene bag efter, men bør jeg tage andre forholdsregler?
Med venlig hilsen
Ellen
Kære Ellen,
Du vil gerne have råd og vejledning i forbindelse med behandling af meget tykke negle hos din svigerfar, og du spørger om forholdsregler med henblik på at undgå smitte?
Som jeg skriver i flere af mine svar, så kan man ikke med det blotte øje konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Og dette gælder også i jeres tilfælde, hvor din svigerfar har meget fortykkede negle. Der kan nemlig være andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. forandres neglene, når man ældes - de vokser langsommere og bliver ofte fortykkede med en ændret struktur. En sådan defekt negl har lettere ved at blive smittet med neglesvamp.
Hvis I ønsker det endeligt afklaret, om negleforandringerne skyldes neglesvamp, er din svigerfar derfor nødt til at få lavet en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse foretages hos egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger, men det kan dog i nogle tilfælde tage længere tid, inden det endelige svar foreligger.
Vedr. behandling vil jeg umiddelbart foreslå, at I henvender jer til en fodterapeut med henblik på at få slebet det tykke neglevæv ned. Det tror jeg ganske bestemt vil kunne bedre neglene, og i specielle tilfælde er det måske muligt, at fodterapeuten kunne komme til jer? Ofte er neglene så tykke, at det er nødvendigt med specialredskaber for at kunne fjerne det tykke neglevæv. Hvis denne behandling ikke er tilstrækkelig, kan I herefter overveje en svampeundersøgelse.
Vedr. smitte:
Neglesvamp anses generelt ikke for at være særlig smitsom. I forbindelse med slibning af negle med neglesvamp frigives løsrevet neglemateriale, som kan være inficeret med smitsomme svampesporer. Teoretisk set kan neglesvamp derfor smitte i forbindelse med fodterapi. Dette udgør dog for praktiske tilfælde ikke et større problem. På den baggrund finder jeg det rimeligt, at du vasker hænder efter hver afsluttet behandling, og at de anvendte instrumenter enten afvaskes eller afsprittes.
Med venlig hilsen
Merete Hædersdal,
speciallæge.
Sidst opdateret: 29.04.2004