Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Svampen i tåneglene gør ikke ondt. Men de er krogede og skifter ofte farve. Desuden er de svære at klippe. Der er et tykt hvidt melagtigt lag bag ved neglene og de ødelægger alle mine strømper.

Jeg har ved flere lejligheder spurgt min læge til råds. Svaret er at det er noget kosmetisk, som der ikke er noget at gøre ved. Og derfor spørger jeg jer.

Er det helt korrekt?

Hilsen en spørger

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at dine tånegle er fortykkede og krogede med et hvidt melagtigt lagt.

Du spørger, om disse forandringer kan skyldes neglesvamp?.

Ja, neglesvamp kan godt vise sig ved de forandringer, du beskriver, men jeg kan dog ikke udelukke, at dine symptomer skyldes noget helt andet.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. vokser neglene langsommere med alderen og kan få en tendens til at blive fortykkede. Psoriasis og andre hudsygdomme kan påvirke neglene, ligesom slag, tryk og traumer også kan medføre, at neglene ændres. Hvis neglene er forandrede på baggrund af disse tilstande, har man ofte lettere ved at få neglesvamp.

Jeg kan derfor ikke afgøre om du har neglesvamp, men vil tilråde dig, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få det afklaret. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du har neglesvamp, kan du herefter gennemdrøfte behandlingsmulighederne med lægen og I kan sammen tage stilling til, hvilken behandling der for din er den bedste.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 22.04.2004
Annonce