Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg smidt en masse penge ud til ingenting?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Min læge har sagt, at det ikke kan betale sig at fortsætte med behandlingen af neglesvamp- for det vil åbenbart ikke gå væk. Kan det virkelig passe??

Betyder det, at jeg har smidt en masse penge ud til ingenting?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du beskriver, at du stadig har negleforandringer efter at have brugt mange penge på behandling af neglesvamp.

Jeg er usikker på, om du har fået stillet diagnosen neglesvamp ved en svampeundersøgelse? Hvilke præparater, har du været behandlet med? Hvor længe? Og har der slet ikke været nogen effekt af behandlingerne? Jeg skal forsøge at svare så godt som muligt, men hvis du fortsat savner svar, er du velkommen til at vende tilbage.

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion, og det kan derfor være vanskeligt at afgøre, om du stadig har neglesvamp, eller om dine negleforandringer skyldes noget helt andet. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. vokser neglene langsommere med alderen og kan få en tendens til at blive fortykkede. Psoriasis og andre hudsygdomme kan påvirke neglene, ligesom slag, tryk og traumer også kan medføre, at neglene ændres.

Det første, jeg vil råde dig til, er, at du taler med din læge om at blive henvist til en hudlæge, da jeg vurderer din fremtidige behandling vil være en specialistopgave. Hudlægen vil undersøge dine negle og givetvis lave en svampeundersøgelse, så det kan blive afklaret, om du stadig har neglesvamp. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du stadig har neglesvamp, vil en evt. fremtidig behandling afhænge af flere ting; bl.a. typen af den påviste svampeinfektion og hvilket præparat(er) du tidligere er blevet behandlet med, ligesom pris og potentielle bivirkninger til behandlingerne naturligvis også er af betydning. En behandlingsmulighed kunne eventuelt være en kombination af svampedræbende medikamenter med både tabletter og creme – hvis du ikke allerede har prøvet det.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce