Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min neglesvamp kan ikke kureres.

Spørgsmål:

Kære Merete,

Jeg har neglesvamp nøjagtigt som vi ser det på billederne her, -lilletåneglen er meget tyk af svamp! Jeg HAR været behandlet med den dyre tabletbehandling i flere omgange og 2 gange med den lange behandling.

Behandlingen hjælper, men efter endt behandling kommer det igen!

Hilsen L.

Svar:

Kære L.

Du beskriver, at du stadig har negleforandringer efter at have fået tabletbehandling for neglesvamp i to omgange. Jeg er usikker på, om du har fået stillet diagnosen neglesvamp ved en svampeundersøgelse? Og hvilket præparat, du har været behandlet med?

Det er ikke muligt med det blotte øje at konstatere, om en forandret negl skyldes en svampeinfektion, og jeg kan derfor ikke afgøre om du stadig har neglesvamp, eller om dine negleforandringer skyldes noget helt andet. Der er nemlig andre årsager til negleforandringer end neglesvamp: Bl.a. vokser neglene langsommere med alderen og kan få en tendens til at blive fortykkede. Psoriasis og andre hudsygdomme kan påvirke neglene, ligesom slag, tryk og traumer også kan medføre, at neglene ændres.

Jeg vil råde dig til, at du kontakter din læge eller en hudlæge med henblik på at få afklaret, om du stadig har neglesvamp. Diagnosen neglesvamp stilles ved en svampeundersøgelse, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. En sådan undersøgelse kan du få foretaget hos din egen læge eller hos en hudlæge. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger. Denne undersøgelse vil afklare, om du har neglesvamp.

Hvis undersøgelsen viser, at du stadig har neglesvamp, vil en evt. fremtidig behandling afhænge af flere ting; bl.a. typen af den påviste svampeinfektion og hvilket præparat du tidligere er blevet behandlet med, ligesom pris og potentielle bivirkninger til behandlingerne naturligvis også er af betydning. En behandlingsmulighed kunne eventuelt være en kombination af svampedræbende medikamenter med både tabletter og creme.

Hvis svampeundersøgelsen viser, at du stadig har neglesvamp, vurderer jeg, at din fremtidige behandling er er en specialistopgave, og jeg vil foreslå, at du taler med din egen læge med henblik på at blive henvist til en hudlæge.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce