Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan atamon anvendes til behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Lægen har konstateret neglesvamp i midter-tåen på venstre fod. Jeg har fået at vide, at man kan rive neglen af!!!

Kan man gnide den angrebne negl med atamon eller skader det mere end det gavner.

Neglen er gul, fortykket og meget porøs.

Skader neglelak den angrebne negl??

Jeg besøger en svømmehal 2 - 4 gange pr. måned og går i varmtvandsbassin, i alm. bassin og i sauna.

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du spørger, om atamon kan anvendes til behandling af neglesvamp, og om det kan skade at anvende neglelak til en negl med neglesvamp.

Atamon indeholder konserveringsmidlet natriumbenzoat, som hæmmer væksten af gær- og skimmelsvampe, hvilket benyttes til at forlænge madvarers holdbarhed. Desværre virker atamon ikke på de svampe, der langt hyppigst forårsager neglesvamp (dermatofyter, som er årsag til neglesvamp i mere end 90% af tilfældene). I øvrigt er lokalt anvendte svampedræbende midler som den eneste behandling til neglesvamp oftest ikke tilstrækkeligt effektive, bl.a. fordi de ikke trænger langt nok ned i neglen til at kunne kurere svampen. Atamon er desuden et kraftigt allergen, som kan medføre eksem.

På denne baggrund kan jeg derfor ikke anbefale, at neglesvamp behandles med Atamon.

Jeg mener ikke, det skader at anvende neglelak til en negl med neglesvamp. Hvis din negl er meget fortykket, kan du evt. regelmæssigt slibe neglen tyndere, og evt. med hjælp fra en fodterapeut. I givet fald må du naturligvis påregne at skulle omlakere neglene i forbindelse med dette.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce