Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilke muligheder er der for behandling af neglesvamp hos børn?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Min søn på 9 år har det sidste år fået filet og lakeret to meget hårdt ramte negle + to mindre angrebne negle, 2 gange om ugen.

Hudlægen har indtil videre været meget tilbageholdende med at udskrive tabletter p.g.a. bivirkningerne, og fordi det er et barn. Behandlingen med Loceryl 5% lak er efter 1 år ikke særlig effektivt og det er begyndt at gøre ondt, når jeg filer på de 2 værste negle. Hudlægen har aldrig taget et skrab af neglene. Skal vi bare være mere tålmodige? Hvad er evt. bivirkninger ved tabletter og er det usædvanligt at børn får neglesvamp?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du ønsker information, om muligheder for behandling af neglesvamp hos børn.

Neglesvamp hos børn er relativt sjældent forekommende, og sædvanligvis forekommer det hos børn, som er familiært disponerede. Særlig hyppigt ses det, at barnets far har fodsvamp og muligvis også neglesvamp. Smitten overføres via inficerede hudskæl, hvorefter barnet udvikler fodsvamp, som kan brede sig til neglene og senere udvikles til neglesvamp

Som jeg skriver i flere af mine svar, kan diagnosen neglesvamp ikke stilles med det blotte øje. Det er derfor vigtigt, at få afklaret, om din søns negleforandringer fortsat skyldes neglesvamp. Dette afklares – som du selv nævner - ved at tage et svampeskrab, hvor lidt materiale fra neglens forandrede område skrabes af og undersøges i laboratoriet. Svar på undersøgelsen foreligger som regel efter 2 uger.

Hvis undersøgelsen bekræfter diagnosen neglesvamp, vil jeg foreslå, at du sammen med din hudlæge drøfter nedennævnte behandlingsmuligheder:

For at kurere svamp i tånegle er det sædvanligvis nødvendigt med en længerevarende tabletbehandling, hvor to forskellige præparater kan anvendes til børn; hhv. terbinafin og fluconazol. Begge præparater er receptpligtige og doseres til børn efter vægt. Efter sådanne tabletbehandlinger opnår de fleste patienter en bedring af deres neglesvamp, men desværre bliver ikke alle helbredte. Nyere undersøgelser tyder på, at man kan opnå en større helbredelse ved samtidigt at kombinere tabletbehandling med den medicinsk neglelak, som din søn allerede anvender. Som I desværre også har erfaret, er neglelakken som den eneste behandling oftest ikke tilstrækkelig til at kunne kurere svamp i tånegle.

Det er særdeles relevant at forespørge om mulige bivirkninger til den medicinske behandling af neglesvamp, idet indikationen for behandling af neglesvamp er relativ, forstået på den måde at, man skal opveje fordele og ulemper ved en eventuel behandling.

I henhold til Lægemiddelkataloget er der følgende potentielle bivirkninger til de to tabletbehandlinger:

TERBINAFIN:

Efter indtagelse af tabletter forekommer bivirkninger hos ca. 10%. Hyppigst ses forbigående gener fra mave-tarm kanalen i form af appetitløshed, mavesmerter, eller diarré. Kvalme ses hos ca. 5%. Hos 2-5% ses hududslæt. Sjældnere kan forekomme led- og muskelmerter, allergiske reaktioner og påvirkning af lever og knoglemarv. Forbigående smagsforstyrrelser ses hos mindre end 1%.

FLUCONAZOL:

Lette bivirkninger fra mave-tarm kanalen forekommer hos ca. 10%. Sjældnere forekommer hovedpine, leverpåvirkning og hududslæt.

Summa summarum: Der er mulighed for behandling af neglesvamp hos børn. Også hos børn gælder dog, at indikationen for behandling er relativ, forstået på den måde, at hver enkelt patient i samråd med sin læge skal opveje fordele og ulemper, inden en behandling påbegyndes.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 22.04.2004
Annonce