Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg fortsætte behandlingen indtil neglen er pæn?

Spørgsmål:

Kære Merete,

Mine tånegle er begge angrebet af svamp. Den ene blev blå og løsnede sig. Jeg er snart færdig med den tredje pakke Lamisil og det mente lægen var nok, men jeg er i tvivl, da den løse negl lige er faldet af og det ser ikke godt ud.

Der er vokset ca. ½ cm. pæn negl ud, men oppe over er der en fortykket vold og så noget gul-brunt noget.

Skal jeg fortsætte med Lamisil til hele neglen er pæn?

Hilsen en spørger.

Svar:

Kære spørger.

Du vil gerne vide, om fortsatte negleforandringer efter en afsluttet tabletbehandling for neglesvamp er et udtryk for, at behandlingen ikke har været tilstrækkelig effektiv?

Negleforandringer som led i en svampeinfektion forsvinder ved, at det syge område erstattes af ny, sund negl, når svampeinfektionen behandles, og den nye negl vokser frem. Fingernegle fornyes sædvanligvis i løbet af ca. 4 måneder, mens storetånegle fornyes i løbet af 8-12 mdr. Jeg tror, du har været behandlet med terbinafin (indholdsstoffet i lamisil) i 3 måneder, som er den anbefalede behandlingsperiode til behandling af tåneglesvamp. Med mindre svampeinfektionen sidder ganske yderligt, kan man derfor IKKE forvente, at en negl er fuldstændig normaliseret efter afsluttet behandling, selvom svampeinfektionen er velbehandlet. Efter ca. 2 måneders behandling kan man dog forvente at se en tydelig bedring af neglen med normalisering af negleområdet længst oppe mod neglebåndet. Hvis dette ikke er tilfældet, er den givne behandling muligvis ikke effektiv overfor den pågældende svampeinfektion.

Så selvom der fortsat er negleforandringer i den yderste del af neglen efter afsluttet tabletbehandling for neglesvamp, er det altså ikke ensbetydende med, at behandlingen ikke har været effektiv.

Desværre bliver ca. 20-30% af patienter, der behandles for neglesvamp, ikke raske efter endt behandling - selv ikke efter behandling med de mest effektive lægemidler. Hvis der skulle opstår tvivl, om du har fået tilbagefald af din neglesvamp, vil jeg foreslå dig, at du via din egen læge eller en hudlæge får udført en svampeundersøgelse, som vil afklare dette.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce