Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det at fjerne neglen tilstrækkelig behandling af neglesvamp?

Spørgsmål:

Hej Merete,

Et spørgsmål i forummet gik på, om man ikke bare kunne fjerne den angrebne negl, for derved at få bugt med svampen.

Svaret var dog at helbredelsesprocenten var lav ved denne behandlingsprocedure, man at man dog anvendte den ved svære tilfælde.

Jeg synes at svaret var noget vagt, da man jo på siderne kan læse at svampen angriber neglen. Ingen negl = intet angreb.

Kunne det ikke uddybes lidt hvorvidt den type behandling kan lykkedes, og eventuelle bivirkninger ved at få fjernet neglen.

Man jo må mene at kr. 2000,- er en høj pris at betale for en behandling som man jo af spørgsmålene på siderne kan se åbenbart heller ikke er alt for succesfuld. Samtidig fremgår det, også af egen erfaring, at generne ved en neglesvamp ofte er ganske begrænsede. Min egen læge anefalede faktisk at jeg, pga. prisen, skulle lade være, da det jo ikke generede mig.

Vh Palle

Svar:

Kære Palle,

Du vil gerne have supplerende oplysninger om fjernelse af en negl i forbindelse med behandling af neglesvamp.

Som jeg tidligere har skrevet, så var behandlingen af neglesvamp før i tiden fjernelse af den syge negl med efterfølgende påsmøring af lokale svampedræbende midler.

I dag anvendes metoden kun i enkelte, udvalgte tilfælde, og sædvanligvis kun ved svære infektioner med skimmelsvampe, hvor tabletbehandlingerne ikke er særligt virksomme.

Desværre er helbredelsesprocenten ikke høj ved denne behandlingsform, men muligvis kan man hindre, at infektionen breder sig yderligere. Årsagen til det noget dårlige behandlingsrespons er, at svampesporerne kun fjernes delvist ved denne procedure. Selv efter fjernelse af neglen vil der fortsat være svampesporer i det omgivende væv, og der vil være en høj risiko for, at svampesporerne efterfølgende angriber den nye negl, som vokser frem.

Det at fjerne en negl kan være forbundet med smerte og ubehag, dels i forbindelse med selve indgrebet, som foretages i lokalbedøvelse, og dels efterfølgende, hvor tåen kan være hævet, øm og sart, da neglen ikke længere beskytter den underliggende hud.

Jeg er ganske enig med dig i, at man skal opveje fordele versus ulemper, inden en behandling for neglesvamp påbegyndes. Den væsentligste fordel ved de medicinske behandlinger for neglesvamp er naturligvis, at man kan blive kureret for neglesvamp og herved opnå en normalisering af de abnorme negle. På den anden side er præparaterne relativt dyre og ingen af præparaterne er fri for potentielle bivirkninger. Det er derfor vigtigt, at man drøfter disse overvejelser med sin læge, så en behandling planlægges ud den enkelte patients ønsker og forventninger.

Med venlig hilsen

Merete Hædersdal,

speciallæge.

Sidst opdateret: 29.04.2004
Annonce